Het is zo, iedereen kan een gabber zo uit een grote groep mensen pikken, zonder daar moeite voor te hoeven doen. Gabbers kleden zich vaak in een bepaalde stijl en dragen hun haar en accessoires ook op een bepaalde manier. Maar wat maakt je een gabber en wat is echte gabberkleding nu eigenlijk?

Waar komen gabbers vandaan?

De gabber stroming is gevormd in Nederland in het begin van de jaren ’90. Een groep muziekliefhebbers keek naar de Verenigde Staten voor inspiratie en vond daar een nieuwe muzieksoort met snelle beats en melodieuze refreinen. Deze muziek werd daar als tegenhanger van de discomuziek door de DJ’s ontworpen en kwam naar Nederland waar het door de gabbers verder werd ontwikkeld. Al gauw kwam hier een kleding-, dans- en levensstijl bij die voor gabbers uniek waren.

Wat maakt gabbers anders?

Het woord ‘gabber’ komt van het Jiddisch en betekent maatje, vriendje. Gabbers zijn dan ook erg loyaal en delen een gezamenlijke passie: muziek. Er zijn enorme muziekevenementen, zoals Thunderdome, waar gabbers samen komen en samen van deze muziek genieten. Gabbers geloven dan ook dat je een gabber bent van binnen en dat dit je nooit verlaat. Ze worden gedreven door hun liefde voor muziek en bepaalde kleding stijl.

Gabberkleding

Ook al ben je een gabber van binnen, dat mag je van buiten best laten zien. Trainingspakken, bomberjacks, trainers en caps vallen onder deze stijl. Dit vooral met felle kleuren en uitgebreide prints. Voor dames hoort hier een topje of hotpants bij. Het haar wordt vaak afgeschoren, zowel aan de zijkant als helemaal of strak in een staartje gedragen. Als accessoires horen daar dan heuptasjes, sleutelhangers, vlaggen of waaiers bij, waarmee de outfit wordt afgemaakt. De grote populariteit van de gabber muziek en stroming is ondertussen overgewaaid, maar in Nederland zal er nog voor een lange tijd een grote groep van deze muziekliefhebbers bestaan.